top of page
Αναζήτηση

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ Μ.Ο.Β.

Τίθεται σε δημόσια διαβούλευση από σήμερα Δευτέρα 15 Μαΐου 2023 έως και την Παρασκευή 19 Μαΐου 2023 και ώρα 18:00 το Τροποποιημένο Καταστατικό του Μορφωτικού Ομίλου Βελβεντού. Μπορείτε να καταθέσετε τα σχόλια σας στο email : movelvendou@gmail.com μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία ή κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 19 Μαΐου στις 20:30 στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου.


ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ

(Του μη κερδοσκοπικού σωματείου με την επωνυμία «Μορφωτικός Όμιλος Βελβεντού «Ο Πίερος»)

ΑΡΘΡΟ 1o

Ιδρύεται στο Βελβεντό μη κερδοσκοπικό σωματείο με την επωνυμία “Μορφωτικός Όμιλος Βελβεντού Ο ΠΙΕΡΟΣ” (στο εξής Μ.Ο.Β.) με έδρα το Βελβεντό του Δήμου Βελβεντού, της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.


ΑΡΘΡΟ 2o

Σκοποί του Μ.Ο.Β.

Σκοποί του Ομίλου είναι:

1. Η παραγωγή πρωτογενούς πολιτισμού.

2. Η εξύψωση του πνευματικού, μορφωτικού και πολιτιστικού επιπέδου των μελών του και των κατοίκων του Βελβεντού.

3. Η παροχή πολιτιστικής (αναγνωστικής, ιστορικής, μουσικής, χορευτικής, θεατρικής, εικαστικής, φυσιολατρικής) παιδείας στα μέλη του.

4. Η προστασία της λαϊκής παράδοσης και η διατήρηση ηθών και εθίμων και η καλλιέργεια και διατήρηση κάθε λαογραφικού, ιστορικού και αρχαιολογικού στοιχείου της περιοχής.

5. Η προστασία και αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς.

6. Η καταβολή κάθε δυνατής προσπάθειας ώστε να διατηρηθούν οι δεσμοί των απόδημων Βελβεντινών με την ιδιαίτερη πατρίδα τους.

7. Η προσπάθεια για τουριστική ανάπτυξη του τόπου σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.


ΑΡΘΡΟ 3o

ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ. ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Στον Μορφωτικό Όμιλο λειτουργούν τμήματα και υπάρχουν μακροχρόνιες δράσεις και εκδόσεις σε τομείς που υπηρετούν τους σκοπούς του Ομίλου:

1. Μηνιαία εφημερίδα με τίτλο: “ΤΟ ΒΕΛΒΕΝΤΟ”.

2. Ιστοσελίδα στο διαδίκτυο με τίτλο: “ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ Ο ΠΙΕΡΟΣ” (www.movelventou.gr).

3. Δανειστική βιβλιοθήκη με την επωνυμία: “ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ Ο ΠΙΕΡΟΣ”.

4. Καταθετήριο αρχείων εγγράφων, φωτογραφιών, κινηματογραφικών, ηχητικών και ψηφιοποιημένων τεκμηρίων με την επωνυμία: “ΑΡΧΕΙΑ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ Ο ΠΙΕΡΟΣ”.

5. Φιλαρμονική με την επωνυμία: “ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ Ο ΠΙΕΡΟΣ”.

6. Μουσική σχολή με την επωνυμία: “ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ Ο ΠΙΕΡΟΣ”.

7. Χορωδία (παιδική, εφηβική και ενηλίκων) παραδοσιακού τραγουδιού με την επωνυμία: “ΧΟΡΩΔΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ Ο ΠΙΕΡΟΣ”.

8. Χορευτικό τμήμα παραδοσιακών και νεότερων χορών (παιδικό, εφηβικό και ενηλίκων) με την επωνυμία “ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ Ο ΠΙΕΡΟΣ”.

9. Συλλογή τοπικών παραδοσιακών φορεσιών του Βελβεντού.

10. Θεατρικό τμήμα (παιδικό, εφηβικό και ενηλίκων) με την επωνυμία: “ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ Ο ΠΙΕΡΟΣ”.

11.Τμήμα εικαστικών και παραστατικών τεχνών με την επωνυμία: “Τμήμα Εικαστικών ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ Τεχνών ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ Ο ΠΙΕΡΟΣ”. Σ’ αυτό το τμήμα εντάσσονται τα τμήματα (παιδικά, εφηβικά και ενηλίκων) Ζωγραφικής, Χαρακτικής, Γλυπτικής και Αγιογραφίας και παραστατικών τεχνών.

12. Πινακοθήκη με την επωνυμία: “ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ Ο ΠΙΕΡΟΣ”.

13.Τμήμα φωτογραφίας με την επωνυμία: “ΤΜΗΜΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ Ο ΠΙΕΡΟΣ”.

14. Κινηματογραφικό τμήμα με την επωνυμία: “ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ Ο ΠΙΕΡΟΣ”.

15.Τμήμα κοπτικής-ραπτικής με την επωνυμία: “ΤΜΗΜΑ ΚΟΠΤΙΚΗΣ-ΡΑΠΤΙΚΗΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ Ο ΠΙΕΡΟΣ”.

16. Λαογραφική συλλογή με την επωνυμία: “ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ Ο ΠΙΕΡΟΣ”.

17. Αρχαιολογική συλλογή με την επωνυμία: “ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ Ο ΠΙΕΡΟΣ”.

18. Εξωραϊστικό τμήμα με την επωνυμία: “ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ Ο ΠΙΕΡΟΣ”.

Για τη δημιουργία ενός τμήματος απαιτείται η ύπαρξη τουλάχιστον επτά (7) προσώπων. Τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα-μέλη του Μ.Ο.Β. υποβάλλουν γραπτή δήλωση σε μια συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου (στο εξής Δ.Σ.) του Ομίλου, αναφέροντας το αντικείμενο με το οποίο θα ασχοληθούν. Το Δ.Σ. θα κρίνει αν το αντικείμενο με το οποίο θα ασχοληθεί το τμήμα είναι μέσα στους σκοπούς του Ομίλου και θα αποφασίσει αν μπορεί το τμήμα αυτό να αποτελέσει τμήμα του Ομίλου.

Οποιοσδήποτε βρίσκει ότι τα ενδιαφέροντά του συμπίπτουν με τα ενδιαφέροντα κάποιου τμήματος μπορεί να γίνει μέλος του αφού γίνει μέλος του Μ.Ο.Β. Για τους ανήλικους μαθητές προϋπόθεση συμμετοχής τους στα τμήματα είναι να γίνει ένας τουλάχιστον γονέας ή κηδεμόνας, μέλος του Μ.Ο.Β.


ΑΡΘΡΟ 4o

Μέσα για την πραγματοποίηση των σκοπών του Ομίλου και διατάξεις ασφαλείας τους

Μέσα για την πραγματοποίηση των σκοπών του Ομίλου και διατάξεις ασφαλείας τους είναι:

1. Η σύνταξη εσωτερικών κανονισμών των τμημάτων του που δεν θα έρχονται σε αντίθεση και δεν θα τροποποιούν τις διατάξεις του παρόντος καταστατικού και τη νομοθεσία «περί σωματείων».

2. Η επιμέλεια έκδοσης της Εφημερίδας του Μ.Ο.Β. “ΤΟ ΒΕΛΒΕΝΤΟ” σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή.

3. Η δημιουργία Ιστοσελίδας του Μ.Ο.Β. στο διαδίκτυο όπου θα δημοσιεύεται ό,τι το Δ.Σ. κρίνει απαραίτητο και αναγκαίο για την προώθηση των σκοπών του Μ.Ο.Β.

4. Ο εμπλουτισμός της Βιβλιοθήκης του Μ.Ο.Β. με την αγορά και με την αποδοχή δωρεών βιβλίων, η σύνταξη του καταλόγου της και η συνεχής ενημέρωσή του, με στρατηγικό προσανατολισμό την εξυπηρέτηση στη μόρφωση και ψυχαγωγία των μελών του Μ.Ο.Β., και οποιουδήποτε άλλου αναγνώστη. Η συνεργασία της Βιβλιοθήκης με Βιβλιοθήκες της Ελληνικής Επικράτειας, με φορείς και ιδιώτες που παράγουν και υποστηρίζουν το βιβλίο, και η υπαγωγή της στο Εθνικό Δίκτυο Βιβλιοθηκών.

5. Ο εμπλουτισμός του Καταθετηρίου Αρχείων του Μ.Ο.Β. της Εφημερίδας του, των διοικητικών εγγράφων του, της αλληλογραφίας του, γραπτών, ηχητικών, εικαστικών, φωτογραφικών, κινηματογραφικών καταγραφών, ηλεκτρονικών τεκμηρίων, από αγορές και δωρεές ιδιωτικών αρχείων φυσικών και νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου και πάσης φύσης αρχείων που σχετίζονται με την κοινωνία, τα γράμματα τις τέχνες, την ιστορία και τον πολιτισμό του Βελβεντού με την κατάθεση καταλόγου περιεχομένων του αρχείου εκ μέρους του αγοραστή και του δωρητή πριν την αγορά ή την αποδοχή της δωρεάς. Η κατά ποσοστό συνιδιοκτησία σε συλλογές πρέπει να αποφεύγεται εκτός αν κρίνει το Δ.Σ. ότι είναι αναγκαία για τη διάσωσή τους.

6. Η ψηφιοποίηση των αρχείων του Μ.Ο.Β.

7. Η ενίσχυση της Φιλαρμονικής του Μ.Ο.Β. και η συμμετοχή της σε πολιτιστικές, εθνικές, εκκλησιαστικές, ιδιωτικές τελετές και εκδηλώσεις εντός και εκτός Βελβεντού. Η συνεργασία της με δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς, την Εκκλησία και φυσικά πρόσωπα.

8. Η παροχή μουσικής εκπαίδευσης με την ίδρυση και λειτουργία Μουσικής Σχολής σύμφωνα με την κείμενη κρατική νομοθεσία.

9. Η ενίσχυση της παιδικής, εφηβικής και ενηλίκων Χορωδίας παραδοσιακού τραγουδιού του Μ.Ο.Β. και η συμμετοχή της σε πολιτιστικές, εθνικές, εκκλησιαστικές, ιδιωτικές τελετές και εκδηλώσεις εντός και εκτός Βελβεντού.

10. Η ενίσχυση του Χορευτικού Τμήματος του Μ.Ο.Β. με την παροχή, πρώτιστα, χορευτικής παιδείας παραδοσιακών ελληνικών χορών και δευτερευόντως νεότερων, με την παρουσίαση της δουλειάς του εντός και εκτός Βελβεντού και η συνεργασία με άλλους συλλόγους, φορείς και ιδιώτες εντός και εκτός Βελβεντού.

11. Η στήριξη του Θεατρικού Τμήματος του Μ.Ο.Β. στο ανέβασμα θεατρικών παραστάσεων, στην κατασκευή των σκηνικών με τη συνεργασία του Τμήματος Εικαστικών και Παραστατικών Τεχνών και με υποστήριξη στην όλη παραγωγή.

12. Η στήριξη του Τμήματος Εικαστικών και Παραστατικών Τεχνών του Μ.Ο.Β. με τη δημιουργία εκθέσεων εντός κι εκτός Βελβεντού και τη συνεργασία του τμήματος με άλλα τμήματα και φορείς εντός και εκτός Βελβεντού.

13. Ο εμπλουτισμός της Πινακοθήκης του Μ.Ο.Β. με έργα εικαστικών τεχνών ντόπιων και μη καλλιτεχνών. Η κατά ποσοστό συνιδιοκτησία του Μ.Ο.Β. σε συλλογές έργων και σε μεμονωμένα έργα πρέπει να αποφεύγεται εκτός αν κρίνει το Δ.Σ. ότι είναι αναγκαία για τη διάσωσή τους.

14. Η στήριξη του Τμήματος Φωτογραφίας του Μ.Ο.Β. με τη δημιουργία εκθέσεων και τη συμμετοχή του σε εκθέσεις εντός και εκτός Βελβεντού.

15. Η στήριξη του Κινηματογραφικού Τμήματος του Μ.Ο.Β. με την παρουσίαση ταινιών, την εκπαίδευση στη δημιουργία ταινιών και στην παρουσίασή τους, και η συμμετοχή του τμήματος σε συλλογικά όργανα του κινηματογράφου.

16. Ο εμπλουτισμός της Λαογραφικής Συλλογής του Μ.Ο.Β. Η παραχώρηση της συλλογής στο Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου για ορισμένη χρονική διάρκεια και η ανανέωσή της σύμφωνα με την κρίση του εκάστοτε Δ.Σ. με την υποχρέωση ο Δήμος να τη συντηρεί.

17. Η εποπτεία της Αρχαιολογικής Συλλογής του Μ.Ο.Β, η φύλαξη, η συντήρηση και η έκθεση στο Βελβεντό σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία, τον Δήμο, την Αστυνομική Διεύθυνση της περιοχής και σύμφωνα με την νομοθεσία. Δανεισμός αρχαιοτήτων της συλλογής προς έκθεση σε εκθεσιακούς χώρους εντός κι εκτός ελληνικής επικράτειας και απομάκρυνση εκτός Βελβεντού για συντήρηση των αρχαιοτήτων είναι πρόσκαιροι, ποτέ μόνιμοι και εγκρίνονται πάντα με απόφαση του Δ.Σ. του Μ.Ο.Β. κατόπιν εισήγησης και άδειας της αρμόδιας Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

18. Η ενίσχυση του Εξωραϊστικού Τμήματος με την πραγματοποίηση περιβαλλοντικών δράσεων για την ανάδειξη και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στον οικισμό του Βελβεντού, στην ευρύτερη αγροτική και δασική περιφέρειά του, σε σημεία πολιτιστικής αναφοράς των κατοίκων του Βελβεντού σε συνεργασία με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς.

19. Η διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων και διαλέξεων με σκοπό την κατάρτιση και επιμόρφωση των μελών του Μ.Ο.Β., των κατοίκων του Βελβεντού και άλλων ιδιωτών σε πολιτιστικά και πάσης φύσεως επιστημονικά θέματα. Η συνεργασία του Δ.Σ. και των Τμημάτων του Μ.Ο.Β. με επιστήμονες, μελετητές, φοιτητές, μαθητές για την εκπόνηση εργασιών και μελετών παρουσιάσεων, διαλέξεων, σεμιναρίων, ημερίδων, συνεδρίων όταν αυτές προκαλούνται από συλλόγους ή ιδιώτες εκτός Μ.Ο.Β. σε κάθε περίπτωση πραγματοποιούνται υπό την άδεια και τον έλεγχο του Δ.Σ.

20. Η διάθεση των αρχείων του Μ.Ο.Β. σε επιστήμονες, και μελετητές με συστατικές επιστολές, επ’ αμοιβή ή μη, κατά την κρίση του εκάστοτε Δ.Σ. Η έγγραφη ανάθεση εκπόνησης μελετών που σχετίζονται με τα αρχεία του Ομίλου σε επιστήμονες, φοιτητές, μελετητές, μέλη και συνεργάτες του και η αποκλειστική έκδοσή τους σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή από τον Όμιλο.

21. Οι έννομες εκδόσεις – παραγωγές και η εμπορία προϊόντων πολιτισμού των τμημάτων του Μ.Ο.Β. εντύπων και ηλεκτρονικών, ημερολογίων, περιοδικών και βιβλίων, εικόνων, φωτογραφιών, μουσικής, ταινιών, έργων τέχνης. Η εμπορία τους γίνεται με έννομες μεθόδους συμβατικού και ηλεκτρονικού εμπορίου.

22. Η συνεργασία με τον Δήμο, με οποιονδήποτε κρατικό φορέα, και οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου και συλλόγους εντός και εκτός Βελβεντού με οποιοδήποτε τρόπο στα πλαίσια της νομιμότητας. Απαγορεύεται η συνεργασία οποιουδήποτε τμήματος του Μ.Ο.Β. με φυσικό ή νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και συλλόγους που δρουν ανταγωνιστικά στον Μ.Ο.Β.

23. Η ενοικίαση ή αγορά κατάλληλων χώρων στέγασης των Τμημάτων του ή των φορέων εκπαίδευσης και κατάρτισης και η ικανοποίηση όλων των αναγκών τους για τη βέλτιστη λειτουργία αυτών.

24. Η παροχή των υπηρεσιών με μηνιαία συνδρομή των μελών των τμημάτων για να αντεπεξέλθει ο Όμιλος στα πάγια έξοδά του εκτός αν το Δ.Σ. εκτιμήσει ως αναγκαία τη δωρεάν παροχή αυτών.

25. Οι αποφάσεις του Δ.Σ. για τον διακανονισμό αποπληρωμής πάσης φύσεως χρεών προς τον Μ.Ο.Β.

26. Η σύνταξη τακτικού προγραμματισμού του Δ.Σ., η συλλογή δεδομένων από τους υπαλλήλους και τους δασκάλους-επιμορφωτές και οι αναφορές τους στο Δ.Σ., η ηλεκτρονική και έντυπη καταγραφή, η ταξινόμηση και η αρχειοθέτηση τους από τους υπαλλήλους του Μ.Ο.Β. ώστε να βρίσκεται σε ετοιμότητα για να:

• επωφεληθεί από τυχόν ευκαιρίες που μπορεί να παρουσιαστούν,

• να κατευθύνει τις υπηρεσίες του σύμφωνα με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας

• να υπερασπιστεί το κύρος του από κινδύνους.

27. Πρωτίστως τις υπηρεσίες του Μ.Ο.Β. απολαμβάνουν τα μέλη του και ακολούθως τα μη εγγεγραμμένα πρόσωπα.

28. Η διαχείριση της ηλεκτρονικής παρουσίας και επικοινωνίας ανατίθεται στο Δ.Σ. το οποίο μπορεί να διορίζει και υπάλληλο του Μ.Ο.Β. για να διευθετεί ηλεκτρονικά τις αποφάσεις του Δ.Σ.

29. Η απόλυτη απαγόρευση στην, με οποιοδήποτε τρόπο, ανάμειξη του Μ.Ο.Β. σε κερδοσκοπικές επιχειρήσεις και κομματικές οργανώσεις καθώς και στη διεξαγωγή στο χώρο του οποιασδήποτε διάλεξης ή συγκέντρωσης που έχει καθαρά κομματικό χαρακτήρα.


ΑΡΘΡΟ 5o

ΣΦΡΑΓΙΔΑ - ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ Μ.Ο.Β.

Ο Όμιλος έχει σφραγίδα κυκλική που φέρει τις λέξεις «Μορφωτικός Όμιλος Βελβεντού «Ο ΠΙΕΡΟΣ» και στη μέση πεύκο.

Βιβλία του Ομίλου είναι:

1. βιβλίο μητρώου μελών

2. βιβλίο πρακτικών συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου

3. βιβλίο πρακτικών Γενικής Συνέλευσης

4. βιβλίο Εξελεγκτικής Επιτροπής

5. βιβλίο Ταμείου

6. βιβλίο υλικού

7. βιβλίο πρωτοκόλλου εισερχομένων και εξερχομένων εγγράφων. Επίσης τηρούνται απαραιτήτως, χωρίς να είναι βιβλία (ή να θεωρούνται βιβλία), τα εξής έγγραφα: α) Κατάσταση προσερχομένων στις Γενικές Συνελεύσεις, β) Πρωτόκολλο ψηφισάντων και γ) Πρακτικό διαλογής ψήφων. Τα παραπάνω αυτά ειδικά έγγραφα φυλάσσονται με επιμέλεια του Γραμματέα του Δ.Σ. τουλάχιστον ως την επόμενη εκλογοαπολογιστική συνέλευση και σε περίπτωση προσβολής κάποιας απόφασής της μέχρις εκδόσεως αμετάκλητης δικαστικής απόφασης.

ΑΡΘΡΟ 6o

ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ

Μέλη του Ομίλου γίνονται όσοι έχουν συμπληρώσει τα δεκαοχτώ τους χρόνια, και αποδέχονται τους σκοπούς του Ομίλου.

Υποχρέωση όσων συμμετέχουν στα τμήματα είναι να είναι μέλη του Ομίλου.

Όλα τα μέλη του Ομίλου έχουν καθήκον να εργάζονται για την πραγματοποίηση των σκοπών του Ομίλου και έχουν δικαίωμα να απαιτούν την τήρηση του καταστατικού. Όλα τα μέλη του Ομίλου άνω των 25 ετών υποχρεούνται να καταβάλλουν ορισμένο χρηματικό ποσό ως ετήσια εισφορά. Το ποσό της συνδρομής ορίζεται κάθε χρόνο από το Δ.Σ. του Ομίλου. Μέλος που καθυστερεί την καταβολή των συνδρομών για τρία χρόνια διαγράφεται μετά από απόφαση του Δ.Σ.. Πληρωμές για τυχόν καθυστερούμενες συνδρομές μπορούν να γίνουν και την ημέρα των αρχαιρεσιών πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας.

Μέλος του Ομίλου διαγράφεται: α) για αντισυλλογική δράση, για παρεμπόδιση στις επιδιώξεις και τους σκοπούς του Ομίλου. Την απόφαση διαγραφής παίρνει η Γενική Συνέλευση (στο εξής Γ.Σ.) β) μετά την έγγραφη αίτησή του στο Δ.Σ. γ) για τεκμηριωμένες οικονομικές ατασθαλίες μετά από σχετική απόφαση της Γ.Σ.

Μέλη που διαγράφονται λόγω των παραπάνω α,β,γ, λόγων από τη Γ.Σ. έχουν δικαίωμα να ξαναγίνουν μέλη του Ομίλου μόνο μετά από απόφαση της Γ.Σ.

Τα μέλη που είναι οικονομικά τακτοποιημένα για το προηγούμενο οικονομικό έτος, καθώς και οι νέοι χωρίς συνδρομή μέχρι τη συμπλήρωση του 25ου έτους της ηλικίας τους έχουν δικαίωμα να παίρνουν μέρος στις Γ.Σ., να ελέγχουν τη σωστή λειτουργία καθώς και τις πράξεις του Δ.Σ., να ψηφίζουν στις Γ. Σ., να εκλέγουν και να εκλέγονται.


ΑΡΘΡΟ 7o

ΠΟΡΟΙ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ

Πόροι του Ομίλου είναι οι τακτικές και έκτακτες εισφορές των μελών, έσοδα από χοροεσπερίδες και άλλες εκδηλώσεις, από εκδηλώσεις και των τμημάτων του, έσοδα από εμπορία βιβλίων και περιοδικών από εμπορία έργων των τμημάτων του, έσοδα από τυχόν περιουσιακά στοιχεία, τυχόν κρατικές ή δημοτικές επιχορηγήσεις ή δωρεές κάθε νομικού προσώπου και κληροδοτήματα καθώς και κάθε άλλη είσπραξη από νόμιμη αιτία. Κληροδοσίες και δωρεές υπό τρόπον γίνονται δεκτές μετά από έγκριση των μελών του Δ.Σ. του Ομίλου και αφήνεται στην κρίση τους αν θα γίνει ή όχι θέμα Γ.Σ. Κληρονομιές που αφήνονται στον Όμιλο γίνονται πάντα δεκτές «επ’ ωφέλεια απογραφής».


ΑΡΘΡΟ 8o

ΔΩΡΕΕΣ, ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ

Ο Μ.Ο.Β. αποδέχεται δωρεές ακινήτων ή αγοράζει ακίνητα όταν είναι απαλλαγμένα από κάθε είδους βάρος. Επίσης αποφεύγονται οι αποδοχές και αγορές ακινήτων με συνιδιοκτησίες άλλων με ποσοστό ή με επικαρπίες τρίτων εκτός αν το Δ.Σ. κρίνει ότι η ιδιοκτησία του ακινήτου είναι προς το συμφέρον του Μ.Ο.Β. Το Δ.Σ. είναι υπεύθυνο για την ικανοποίηση όλων των υποχρώσεων της κατοχής ακινήτων προς το κράτος. Για τους λόγους αυτούς το Δ.Σ. μπορεί να ζητήσει τη γνώμη νομικού ή οικονομικού συμβούλου.

Η με οποιονδήποτε τρόπο διάθεση ακινήτων του ΜΟΒ σε φυσικό πρόσωπο ή νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού συμφέροντος, διάρκειας πάνω από δυο χρόνια δεν επιτρέπεται εκτός αν άλλως αποφασίσει η Γ.Σ. Για τη διάθεση ακινήτων μικρότερη των δύο ετών αποφασίζει το Δ.Σ.

Πώληση ή εκποίηση των ακινήτων του Μ.Ο.Β. μπορεί να γίνει μόνο για λόγους μεγάλων οικονομικών υποχρεώσεων του Μ.Ο.Β. με απόφαση Γ.Σ. Δωρεά των ακινήτων του Μ.Ο.Β. μπορεί να γίνει μόνο με απόφαση Γ.Σ. μετά από κατάθεση πρότασης του Δ.Σ.


ΑΡΘΡΟ 9o

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ, ΔΑΣΚΑΛΩΝ - ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΩΝ

1. Με απόφαση του Δ.Σ. προσλαμβάνονται, αν κριθεί απαραίτητο, με πλήρη διαφάνεια έμμισθοι υπάλληλοι στον Μ.Ο.Β. Με απόφασή του το Δ.Σ προβαίνει στον ετήσιο διορισμό δασκάλων και επιμορφωτών στα τμήματα, πάντα με επιλογή μετά την κατάθεση φακέλου προσόντων, σύναψη συμφωνητικού και πάντα με ασφάλιση των εργαζομένων. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, που κρίνει το Δ.Σ., ιδίως σε τμήματα με δωρεάν μαθήματα, γίνεται άμισθη πρόσληψη, με συμφωνητικό εθελοντικής παροχής υπηρεσιών ως δασκάλου/ας -επιμορφωτή/τριας, μέλους του Μ.Ο.Β., αν το επιτρέπει η ισχύουσα νομοθεσία. Το Δ.Σ. έχει το δικαίωμα να ανανεώνει την ετήσια σύμβαση εκάστου υπαλλήλου, δασκάλου - επιμορφωτή κατά το συμφέρον του Μ.Ο.Β. Το Δ.Σ. του Μ.Ο.Β. διατηρεί το δικαίωμα της λύσης της συμφωνίας για αντισυλλογική, ανήθικη, και απρεπή στάση εκάστου υπαλλήλου, δασκάλου - επιμορφωτή.

2. Απαγορεύεται η πρόσληψη υπαλλήλων και δασκάλων - επιμορφωτών που εργάζονται ή υπηρετούν συμφέροντα προσώπων ή συλλόγων που δρουν ανταγωνιστικά στον Μ.Ο.Β.

3. Το Δ.Σ. διατηρεί το δικαίωμα αυξομείωσης του εργασιακού ωραρίου των υπαλλήλων και του ημερομισθίου αυτών (εντός των κρατικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας) αναλόγως με τις οικονομικές δυνατότητες του Μ.Ο.Β.



ΑΡΘΡΟ 10ο

ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ: ΕΞΟΥΣΙΑ, ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ

Όργανα του Ομίλου είναι η Γενική Συνέλευση, το Διοικητικό Συμβούλιο και η Εξελεγκτική Επιτροπή.

Ο Όμιλος διοικείται από επταμελές (7μελές) Δ.Σ., το οποίο αποτελείται από τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο, το γραμματέα, τον ταμία, έναν έφορο και δύο άλλα μέλη.

Τα μέλη του Δ.Σ. πρέπει να έχουν πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα. Αποκλείεται να γίνει μέλος του Δ.Σ. όποιος στερήθηκε τα πολιτικά του δικαιώματα και για όσο χρόνο διαρκεί η στέρηση.

Στα μέλη του Δ.Σ., ατομικά και συλλογικά, δεν καταβάλλεται για τις υπηρεσίες τους καμία αμοιβή, οποιουδήποτε είδους.

Ο πλειοψηφών σύμβουλος από τους νεοεκλεγέντες έχει υποχρέωση το αργότερο μέσα σε δέκα μέρες από την μέρα των εκλογών να καλέσει τους υπόλοιπους έξι επιτυχόντες, για να συνέλθουν σε σώμα. Το νέο Δ.Σ. συνεδριάζει και με εσωτερική ψηφοφορία ανατίθενται οι αρμοδιότητες στα μέλη του Δ.Σ. Το νέο Δ.Σ. παίρνει από το παλιό το αρχείο του Ομίλου και γενικά όλη την περιουσία του βάσει πρακτικού που υπογράφεται από όλα τα μέλη του νέου και παλιού Δ.Σ.

Τα αναπληρωματικά μέλη ακολουθούν τη θητεία των τακτικών και αναπληρώνουν τα μέλη του Δ.Σ. όταν παραστεί ανάγκη.

Το Δ.Σ. συνεδριάζει τακτικά κάθε μήνα. Έκτακτα συγκαλείται από τον πρόεδρο ή αν το ζητήσουν τρία τουλάχιστον από τα μέλη του με έγγραφη αίτησή τους στον πρόεδρο, όπου θα αναφέρεται και το θέμα της συζήτησης. Οι συνεδριάσεις του Δ.Σ. είναι ανοικτές και μπορούν να γίνονται α) διά ζώσης στα γραφεία του Μ.Ο.Β., ή β) με τηλεδιάσκεψη, με κάθε πρόσφορο μέσο ηλεκτρονικών επικοινωνιών, ή γ) με μικτό τρόπο, διά ζώσης και με τηλεδιάσκεψη. Όμως, η συνεδρίαση του Δ.Σ. με τηλεδιάσκεψη ή με μικτό τρόπο ενδείκνυται μόνο μία (1) φορά τον μήνα. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. ή ο αναπληρωτής του όμως, μπορεί να αποφασίσει, κατά περίπτωση και με την έγκριση των παρευρισκομένων μελών, ότι η συνεδρίαση μπορεί να διεξαχθεί και με εξ αποστάσεως συμμετοχή, με εξαίρεση τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. που διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών. Με πλειοψηφία των μελών της συνεδρίασης του Δ.Σ. μπορούν να προσκληθούν και άλλα άτομα να λάβουν το λόγο ή να οργανωθεί ακρόαση εμπειρογνωμόνων όταν κρίνει ότι η φυσική παρουσία ή η ακρόαση αυτή είναι απαραίτητη για την καλή διεξαγωγή των εργασιών του Δ.Σ. επί συγκεκριμένου θέματος.

Για τα θέματα κατεπείγοντος χαρακτήρα του Δ.Σ. ισχύει και η διά περιφοράς διαδικασία. Συγκεκριμένα, γι’ αυτά τα θέματα για τα οποία είναι αναγκαία η άμεση λήψη απόφασης και βάσιμα πιθανολογείται κίνδυνος εκ της αναβολής, είναι δυνατόν, ύστερα από απόφαση του Προέδρου ή του Αντιπροέδρου -κωλυόμενου του πρώτου-, οι σχετικές διαδικασίες να λαμβάνουν χώρα διά περιφοράς, με τη συμμετοχή τουλάχιστον των τεσσάρων μελών του Δ.Σ.

Το Δ.Σ. βρίσκεται σε απαρτία και μπορεί να πάρει αποφάσεις όταν παρευρίσκονται τουλάχιστον πέντε (5) μέλη. Οι αποφάσεις του Δ.Σ. παίρνονται με πλειοψηφία των παρόντων και σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του προέδρου. Η ψηφοφορία είναι φανερή εκτός των προσωπικών θεμάτων που είναι μυστική.

Οι συζητήσεις και αποφάσεις του Δ.Σ. καταχωρούνται περιληπτικά σε ειδικό βιβλίο που μπορεί να τηρείται και κατά το ηλεκτρονικό σύστημα. Σε περίπτωση ισοψηφίας και ύστερα από αίτηση μέλους του Δ.Σ., ο πρόεδρος υποχρεούται να καταχωρήσει στα πρακτικά ακριβή περίληψη της γνώμης του. Στο βιβλίο αυτό καταχωρείται επίσης κατάλογος των παραστάντων ή αντιπροσωπευθέντων κατά τη συνεδρίαση μελών του Δ.Σ..

Τα πρακτικά του Δ.Σ. υπογράφονται από τον πρόεδρο ή τον αναπληρωτή του και από όλα τα παραστάντα ή αντιπροσωπευθέντα κατά την συνεδρίαση μέλη του υποχρεωτικά. Η ηλεκτρονική υπογραφή των αποφάσεων από τα μέλη του Δ.Σ. είναι δυνατή αν η κρατική νομοθεσία το επιτρέπει.

Αντίγραφα και αποσπάσματα των πρακτικών του Δ.Σ. εκδίδονται επίσημα από τον Πρόεδρο ή τον αναπληρωτή του, χωρίς να απαιτείται άλλη επικύρωση τους.

Μέλος του Δ.Σ. που απουσιάζει αδικαιολόγητα από τρεις (3) τακτικές συνεδριάσεις χάνει αυτόματα το δικαίωμα μέλους του Δ.Σ. και αντικαθίσταται από το πρώτο στη σειρά αναπληρωματικό μέλος.

Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αρμόδιο για τη διοίκηση και εκπροσώπηση του Ομίλου, τη διαχείριση των υποθέσεών του, της περιουσίας του. Αποφασίζει για όλα τα γενικά ζητήματα που αφορούν τον Όμιλο, μέσα στα πλαίσια των σκοπών, με εξαίρεση εκείνα που σύμφωνα με το νόμο ή το καταστατικό ανήκουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Γ.Σ. της οποίας τις εργασίες προετοιμάζει. Παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την καλύτερη λειτουργία του, σύμφωνα με το παρόν καταστατικό.


ΑΡΘΡΟ 11ο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.:

1. έχει τη γενική διεύθυνση του Ομίλου

2. συγκαλεί και προεδρεύει στις συνεδριάσεις του Δ.Σ.

3. εκπροσωπεί τον Όμιλο σε κάθε δημόσια αρχή και δικαστήριο, σε οργανισμούς και συλλόγους

4. υπογράφει ιδιοχείρως και ηλεκτρονικά όλα τα έγγραφα γενικώς και τα εντάλματα πληρωμής

5. εκτελεί τις αποφάσεις του Δ.Σ. και της Γ.Σ.

6. γενικά μεριμνά για κάθε θέμα που αφορά την απρόσκοπτη λειτουργία του Ομίλου και την εφαρμογή του καταστατικού


Ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ.:

1. βοηθά τον πρόεδρο στα καθήκοντά του και τον αναπληρώνει σε περίπτωση απουσίας, θανάτου ή παραίτησής του.

2. σε περίπτωση που κι αυτός απουσιάζει τον αντικαθιστά ο μεγαλύτερος σε ηλικία από τους συμβούλους.



ΑΡΘΡΟ 12ο

ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Ο Γραμματέας του Δ.Σ.:

1. διευθύνει το γραφείο του Ομίλου

2. φυλάσσει τα πάσης φύσεως αρχεία και τη σφραγίδα του Μ.Ο.Β.

3. φυλάσσει όλους τους ηλεκτρονικούς κωδικούς ασφαλείας του Μ.Ο.Β.

4. τηρεί τα βιβλία και το μητρώο μελών

5. συντάσσει και υπογράφει μαζί με τον πρόεδρο τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Δ.Σ. και των Γ.Σ.

6. υπογράφει μαζί με τον Πρόεδρο τα εντάλματα πληρωμής.

7. διαχειρίζεται την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των μελών του Μ.Ο.Β. των εργαζομένων και καθενός συναλλασσόμενου μ’ αυτόν, σύμφωνα με τον νόμο

8. ελέγχει τις έντυπες και ηλεκτρονικές, γραφειοκρατικές, συναλλαγές του Ομίλου και ενημερώνει ορθά το Δ.Σ.


Όταν απουσιάζει ο γραμματέας τον αναπληρώνει ένας από τους συμβούλους που ορίζεται από τον πρόεδρο.


ΑΡΘΡΟ 13ο

ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΑΜΙΑ


Ο Ταμίας του Δ.Σ.:

1. εισπράττει με βάση διπλότυπες αποδείξεις που φέρουν την σφραγίδα και την υπογραφή του, τις ετήσιες συνδρομές των μελών του Ομίλου καθώς και κάθε άλλο έσοδο

2. είναι υπεύθυνος για τις συμβατικές και ηλεκτρονικές πληρωμές προς και από τον Μ.Ο.Β., για κάθε έσοδο και έξοδο, και ελέγχει αντίστοιχα την ηλεκτρονική εισροή και εκροή τους ενημερώνοντας το Δ.Σ.

3. κάνει όλες τις πληρωμές, ηλεκτρονικές και μη (σε συνεργασία και με τον/την υπάλληλο αν την εγκρίνει το Δ.Σ), βάσει ενταλμάτων που εκδίδονται μετά από έγκριση της δαπάνης από το Δ.Σ. και υπογράφονται από τον Πρόεδρο.

4. Ελέγχει τη σύναψη των συμβάσεων των εργαζομένων στα τμήματα, μαζί με ένα μέλος του Δ.Σ., από τον λογιστή του Μ.Ο.Β. και ενημερώνουν το υπόλοιπο Δ.Σ.

5. καταθέτει σε οποιαδήποτε αναγνωρισμένη Ελληνική τράπεζα έχει λογαριασμούς ο Μ.Ο.Β. οποιοδήποτε χρηματικό ποσό αποφασίσει το Δ.Σ.

6. έχει δικαίωμα να κρατά στα χέρια ποσό έως 1000,00 € για να μπορεί να αντιμετωπίσει τυχόν επείγουσες ανάγκες

7. μπορεί επίσης να αποσύρει μόνος του και χωρίς απόφαση του Δ.Σ. από πιστωτικά ιδρύματα ποσό έως 2000,00 € για την κάλυψη επειγουσών αναγκών του συλλόγου για τις οποίες είναι υπόλογος στο Δ.Σ. Ανάληψη ποσού μεγαλύτερου των 2000,00 € γίνεται από τον ταμία ύστερα από προηγούμενη έγκριση και γραπτή εξουσιοδότηση του Δ.Σ.

8. τηρεί βιβλία εσόδων και εξόδων τα οποία υποχρεούται να θέτει στη διάθεση του Δ.Σ. και της Εξελεγκτικής Επιτροπής (στο εξής Ε.Ε.) για έλεγχο.

Όταν απουσιάζει αναπληρώνεται από τον αντιπρόεδρο του Ομίλου.


ΑΡΘΡΟ 14ο

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΣΗ ΜΕΛΩΝ-ΑΠΑΡΤΙΑ-ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ


1. Οι σύμβουλοι υπηρετούν τις θέσεις ευθύνης και τις εργασίες που τους αναθέτει το Δ.Σ.

2. Σύμβουλος που απουσιάζει μπορεί να εκπροσωπείται από άλλο σύμβουλο. Κάθε σύμβουλος μπορεί να εκπροσωπεί μόνο ένα σύμβουλο που απουσιάζει.

3. Το Διοικητικό Συμβούλιο βρίσκεται σε απαρτία και συνεδριάζει έγκυρα, όταν παρευρίσκονται ή αντιπροσωπεύονται σ’ αυτό το ήμισυ πλέον ενός των συμβούλων, ουδέποτε όμως ο αριθμός των παρόντων αυτοπροσώπως συμβούλων, μπορεί να είναι μικρότερος των τεσσάρων (4).

4. Οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου παίρνονται με απόλυτη πλειοψηφία των συμβούλων που είναι παρόντες και εκείνων που αντιπροσωπεύονται, εκτός από την περίπτωση του άρθρου 7 του παρόντος.

5. Σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου.

6. Το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί να αναθέτει την άσκηση μέρους ή όλων των εξουσιών διαχείρισης και εκπροσώπησης του Ομίλου, εκτός από αυτές που απαιτούν συλλογική ενέργεια, σε ένα ή περισσότερα πρόσωπα, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, υπαλλήλους του Ομίλου ή τρίτους, μέλη του, καθορίζοντας συγχρόνως και την έκταση της ανάθεσης αυτής.

7. Σε περίπτωση παραίτησης, αποβολής, διαγραφής ή θανάτου μέλους του Δ.Σ. αναπληρώνεται από τον πρώτο επιλαχόντα των αναπληρωματικών μελών. Σε περίπτωση ισοψηφίας γίνεται κλήρωση.

8. Το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί να αντικαθιστά έως 2 μέλη του Μ.Ο.Β. σε αντικατάσταση μελών που παραιτήθηκαν, πέθαναν ή απώλεσαν την ιδιότητα τους με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, μέχρι το πέρας της θητείας του Δ.Σ. Η αντικατάσταση αυτή είναι δυνατή με την προϋπόθεση ότι η αναπλήρωση των παραπάνω μελών δεν είναι εφικτή από αναπληρωματικά μέλη, που έχουν τυχόν εκλεγεί από τη Γενική Συνέλευση ή όταν δεν έχουν προκύψει αναπληρωματικά μέλη από τις εκλογές. Η ανωτέρω αντικατάσταση από το Διοικητικό Συμβούλιο γίνεται με απόφαση των απομενόντων μελών, εάν είναι τουλάχιστον πέντε (5), και ισχύει για το υπόλοιπο της θητείας του μέλους που αντικαθίσταται. Η απόφαση της αντικατάστασης υποβάλλεται στη δημοσιότητα στο φύλλο της Εφημερίδας και στην ιστοσελίδα του Μ.Ο.Β. και ανακοινώνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο στην αμέσως προσεχή Γενική Συνέλευση,

9. Σε κάθε περίπτωση, τα εναπομείναντα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ανεξάρτητα από τον αριθμό τους, μπορούν να προβούν σε σύγκληση Γενικής Συνέλευσης με αποκλειστικό σκοπό την εκλογή, με μυστική ψηφοφορία, μελών για την αναπλήρωση του Δ.Σ. με θητεία που δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από τη θητεία του παλιού Δ.Σ. Όταν τα παραιτηθέντα μέλη του Δ.Σ. είναι πάνω από τρία (3) συγκαλείται Γενική Συνέλευση με αποκλειστικό σκοπό την εκλογή, με μυστική ψηφοφορία, μελών για την αναπλήρωση του Δ.Σ. με θητεία που δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από τη θητεία του παλιού Δ.Σ. Σε περίπτωση παραίτησης ή καθαίρεσης ολόκληρου του Δ.Σ. προκηρύσσονται εκλογές.


ΑΡΘΡΟ 15ο

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

1. Απαγορεύεται στους συμβούλους, που συμμετέχουν με οποιοδήποτε τρόπο στη διοίκηση του Μ.Ο.Β. να ενεργούν χωρίς άδεια της Γενικής Συνέλευσης για δικό τους λογαριασμό ή για λογαριασμό τρίτων, σε πράξεις που εναντιώνονται σε κάποιον από τους σκοπούς που επιδιώκει ο Μ.Ο.Β. και να μετέχουν ως σύμβουλοι ή μέλη σε συλλόγους που επιδιώκουν τέτοιους σκοπούς, εντός Βελβεντού.

2. Σε περίπτωση παραβίασης της παραπάνω διάταξης από μέλος του Δ.Σ., η Γ.Σ του Μ.Ο.Β. μπορεί να διαγράψει το μέλος από το Δ.Σ. και από μέλος του Μ.Ο.Β. και να εκλέξει νέο μέλος



ΑΡΘΡΟ 15ο

ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ

Ο Όμιλος ορίζει μια τακτική Γενική Συνέλευση το χρόνο που γίνεται τον μήνα Ιανουάριο σε τόπο και χρόνο που ορίζεται από το Δ.Σ., το οποίο προσκαλεί τα μέλη και στην πρόσκληση αναγράφονται τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Η Γ.Σ. βρίσκεται σε απαρτία όταν παρευρίσκονται τα μισά συν ένα από τα ταμειακώς τακτοποιημένα μέλη του Ομίλου, που έχουν δικαίωμα ψήφου. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει απαρτία η Γ.Σ. συγκαλείται μέσα σε μια βδομάδα και βρίσκεται σε απαρτία όσα μέλη και αν είναι παρόντα, αρκεί να μην είναι λιγότερα από το 1/3 του συνολικού αριθμού των οικονομικά τακτοποιημένων μελών.

Στη Γ.Σ. το απερχόμενο Δ.Σ. υποβάλλει τη λογοδοσία και τον οικονομικό απολογισμό και η Εξελεγκτική Επιτροπή την έκθεσή της. Υποβάλλουν επίσης τον απολογισμό τους τα συγκροτούμενα μέσα στον όμιλο τμήματα. Η Γ.Σ. εγκρίνει ή όχι τον απολογισμό.

Έκτακτη Γ.Σ. μπορεί να συγκληθεί με απόφαση του Δ.Σ. ή με έγγραφη αίτηση στο Δ.Σ. του ¼ των οικονομικά τακτοποιημένων μελών του Ομίλου. Στην αίτηση πρέπει να αναγράφονται και τα θέματα που πρόκειται να συζητηθούν. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. στην περίπτωση αυτή είναι υποχρεωμένος να συγκαλέσει τη Γ.Σ. μέσα σε δέκα (10) μέρες από την ημέρα που υποβλήθηκε η αίτηση.

Στην αρχή κάθε συνεδρίασης η Γ.Σ. ψηφίζει την ημερήσια διάταξη, η οποία περιλαμβάνει εκείνα τα θέματα που έχουν αναγραφεί στην πρόσκληση, καθώς και τυχόν θέματα που προτείνονται εκείνη τη στιγμή από μέλη του Ομίλου, αν συμφωνεί η Γ.Σ. Η πρόσκληση για τη Γ.Σ. γίνεται από το Δ.Σ. πέντε (5) μέρες πριν από τη σύγκλησή της.

Ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος, ο γραμματέας εκλέγονται στην αρχή της συνέλευσης με ξεχωριστή ψηφοφορία με ανάταση του χεριού και έχει ισχύ η προεδρία τους μέχρι την κατάθεση των υποψηφιοτήτων και της εκλογή της εφορευτικής επιτροπής. Αν η Γ.Σ. θεωρηθεί ότι δεν τελείωσε τις εργασίες της και διακοπεί, στην επόμενη Γ.Σ. που θεωρείται συνέχεια αυτής που διακόπηκε, το προεδρείο είναι το ίδιο. Αν ο πρόεδρος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης δώσει την εντύπωση ότι δεν ακολουθεί τη σωστή διαδικασία, οποιοδήποτε μέλος έχει δικαίωμα μομφής προς τον πρόεδρο, οπότε γίνεται ψηφοφορία για το θέμα της μομφής. Αν η πρόταση μομφής υπερψηφιστεί, ο πρόεδρος της Γ.Σ. χάνει την ιδιότητά του και αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος τα καθήκοντά του. Σε περίπτωση μομφής ολόκληρου του προεδρείου εκλέγεται με τον ίδιο τρόπο άλλο από τη Γ.Σ.

Για τις Γ.Σ. τηρούνται πρακτικά που καταχωρούνται σε ειδικό βιβλίο με τίτλο «βιβλίο πρακτικών Γ.Σ.». Τα πρακτικά υπογράφονται από τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο και τον γραμματέα της Γ.Σ. και από τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής αν η συνέλευση είναι και εκλογική. Οι αποφάσεις της Γ.Σ. παίρνονται με πλειοψηφία 50 % + 1 των παρόντων.

Μετά το πέρας του απολογισμού και της συζήτησης πάνω σ’ αυτόν, ακολουθεί η διαδικασία των εκλογών για την ανάδειξη των νέων μελών του Δ.Σ. και της Ε.Ε.

Η θητεία του απερχόμενου Δ.Σ. τελειώνει με την ανάληψη καθηκόντων από το νέο Δ.Σ.

ΑΡΘΡΟ 16ο

ΕΚΛΟΓΕΣ-ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη Δ.Σ. και Εξελεγκτικής Επιτροπής γίνονται με τριμελή Εφορευτική Επιτροπή που εκλέγεται διά ανατάσεως της χειρός από τη Γ.Σ. Η εφορευτική Επιτροπή είναι υπεύθυνη για τη διαδικασία εκλογών, συντάσσει πρακτικό για τον τρόπο της ψηφοφορίας και για τη διαδικασία ανακήρυξης των εκλεγμένων μελών του Δ.Σ. και της Ε.Ε., των αναπληρωματικών μελών και καθορίζει τη σειρά των επιλαχόντων με βάση τον αριθμό των ψήφων. Κάνει τις κληρώσεις σε περίπτωση ισοψηφίας. Τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής δεν έχουν δικαίωμα να εκλεγούν.

Η υποβολή υποψηφιοτήτων για το Δ.Σ. και την Ε.Ε. γίνεται με γραπτή ή προφορική δήλωση στην Εφορευτική Επιτροπή μέχρι την ώρα που θα αρχίσει η ψηφοφορία. Ελλείψει υποψηφιοτήτων οι αρχαιρεσίες επαναλαμβάνονται μέσα σε μια βδομάδα σε ώρα και ημέρα που θα ορίσει η εφορευτική επιτροπή. Η Εφορευτική Επιτροπή μπορεί να παρατείνει το χρόνο για ακόμη μία εβδομάδα ελλείψει υποψηφιοτήτων.

Η εκλογή μελών του Δ.Σ. γίνεται με ενιαίο ψηφοδέλτιο και όχι με ψηφοδέλτια συνδυασμών. Το κάθε μέλος του Ομίλου που έχει δικαίωμα ψήφου δικαιούται να θέσει από έναν μέχρι δύο σταυρούς προτίμησης.

Προκειμένου δε να υπάρχει συνέχεια και ενημέρωση των νεοεκλεγέντων μελών του Δ.Σ. από τα παλιά, εφαρμόζεται το εξής σύστημα εκλογής των Δ.Σ.: τα μέλη του Δ.Σ. εκλέγονται από τη Γ.Σ. με μυστική, ψηφοφορία, για διάρκεια δύο χρόνων. Εκλογοαπολογιστική συνέλευση γίνεται κάθε χρόνο, κατά την οποία πέραν του απολογισμού εκλέγονται:

• σε έτη, με μονό το τελευταίο ψηφίο, 3 νέοι σύμβουλοι, για θητεία δύο ετών

• σε έτη, με διπλό τελευταίο ψηφίο, 4 νέοι σύμβουλοι, για θητεία δύο ετών.

Οι πρώτοι τρεις ή τέσσερις, ανάλογα το έτος, που συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους αποτελούν το Δ.Σ. Όλοι οι υπόλοιποι θεωρούνται αναπληρωματικά μέλη. Η θητεία του Δ.Σ. είναι ετήσια.

Η Εξελεγκτική Επιτροπή είναι τριμελής και τα μέλη της εκλέγονται κάθε έτος. Η θητεία της είναι ετήσια.

Η ψηφοφορία γίνεται με ενιαίο ψηφοδέλτιο και ισχύει η δισταυρία. Εκλέγονται οι τρεις πρώτοι και οι υπόλοιποι θεωρούνται αναπληρωματικοί.


ΑΡΘΡΟ 17ο

ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Η Ε.Ε. συνεδριάζει μέσα σε δεκαπέντε (15) μέρες από την εκλογή της και εκλέγει τον πρόεδρό της, ο οποίος διευθύνει τις εργασίες της. Η Ε.Ε. μπορεί με αίτησή της να υποχρεώσει το Δ.Σ. να συγκαλέσει έκτακτη Γ.Σ.

Η Ε.Ε. έχει το δικαίωμα να κάνει οποτεδήποτε έλεγχο στη διαχείριση της περιουσίας του Ομίλου και υποβάλλει στην πρώτη Γ.Σ. που θα γίνει, μετά τον έλεγχό της, την έκθεσή της η οποία καταχωρείται στα πρακτικά. Υποβάλλεται η έκθεσή της στην Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του Ιανουαρίου ή σε έκτακτη Απολογιστική Γενική Συνέλευση. Τα μέλη της Ε.Ε. δεν πρέπει να συνδέονται με συγγένεια μέχρι και του 2ου βαθμού με τα μέλη του Δ.Σ.


ΑΡΘΡΟ 18ο

ΠΕΡΙ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΟΥ Μ.Ο.Β.

Ο Όμιλος διαλύεται αν:

α) τα μέλη του μειωθούν σε λιγότερα από είκοσι (20).

β) Αποφασιστεί από τη Γ.Σ. που συγκαλείται ειδικά για το λόγο αυτό και με πλειοψηφία των ¾ των παρόντων σε παρουσία του 75 % συν ένα των ταμειακά τακτοποιημένων μελών του.

Σε περίπτωση διάλυσης του Μ.Ο.Β. η περιουσία του μεταβιβάζεται στην Εκκλησιαστική επιτροπή του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου με τον όρο της αδιάλειπτης εκπλήρωσης των σκοπών του ΜΟΒ όπως αυτοί αναφέρονται στο άρθρο 2 του παρόντος καταστατικού.


ΑΡΘΡΟ 19ο

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ Μ.Ο.Β. ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ


Ο Μ.Ο.Β και τα τμήματά του είναι δυνατόν να είναι μέλη και να συμμετέχουν σε δευτεροβάθμια όργανα που επιδιώκουν τον ίδιο σκοπό, μετά από απόφαση του Δ.Σ. Επίσης ο Μορφωτικός Όμιλος είναι δυνατόν να συμμετάσχει σε νομικά πρόσωπα, συλλόγους και όργανα αντίστοιχα προς τις αρμοδιότητές του. Ιδιαίτερα μπορεί να συνεργάζεται σε δράσεις με συλλόγους Βελβεντινών εντός και εκτός Ελλάδας με απόφαση του Δ.Σ.


ΑΡΘΡΟ 20ό

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ

Τροποποίηση του καταστατικού αυτού μπορεί να γίνει με απόφαση της Γ.Σ. και απαραίτητη παρουσία του 50 % συν ένα των ταμειακά τακτοποιημένων μελών και με πλειοψηφία των ¾ των παρόντων.


ΑΡΘΡΟ 21ο

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ

Ο Όμιλος πανηγυρίζει, ως επέτειο της ίδρυσής του, την 15η Αυγούστου κάθε έτους και διοργανώνει την ετήσια πανηγυρική χοροεσπερίδα του.


ΑΡΘΡΟ 22ο

Οτιδήποτε δεν προβλέπεται ειδικά από το παρόν καταστατικό ρυθμίζεται από τη Γ.Σ. του Μ.Ο.Β.

ΑΡΘΡΟ 23ο

Το καταστατικό αυτό που αποτελείται από είκοσι τρία (23) άρθρα αναγνώστηκε άρθρο προς άρθρο, ψηφίστηκε και επικυρώθηκε κατ’ άρθρο και στο σύνολό του από τη συνέλευση των μελών του Μορφωτικού Ομίλου στις ………………….. και θα ισχύει από την ημέρα που θα εγκριθεί από το αρμόδιο Δικαστήριο.




















bottom of page