top of page

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ

Από τις αρχές του περασμένου αιώνα δημιουργήθηκαν διάφοροι πολιτιστικοί σύλλογοι στο Βελβεντό, όπως ο Σύλλογος Ανδρών Βελβεντού « Η Αγάπη» (1905), ο Σύλλογος Ανδρών « Το Σύνταγμα», Ερασιτεχνικοί Όμιλοι Νέων (1915-1927), το «Αναγνωστήριον Κοραής» (1919), ο Ερασιτεχνικός Σύλλογος « Ο Πίερος» (1928), ο Αναμορφωτικός Όμιλος (1930) και διάφοροι Σύλλογοι Γυναικών. Το 1933 ο Αναμορφωτικός Όμιλος και ο «Πίερος» συγχωνεύτηκαν σε νέο σύλλογο, τον Αναμορφωτικό Όμιλο ο «Πίερος». Η δράση αυτού του συλλόγου διεκόπη κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και επανιδρύθηκε το 1951 από 30 μέλη. Η πλούσια δράση του Α.Ο.Β. «Ο Πίερος» ξεκίνησε με την κατασκευή του Τουριστικού Περιπτέρου «Μετόχι» και συνεχίστηκε με ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις με ντόπιους ερασιτέχνες ηθοποιούς, εξωραϊστικά έργα, ίδρυση Μουσικής Μπάντας, οργάνωση Βιβλιοθήκης, έκδοση εφημερίδας και άλλα. 

Το 1979 ο Α.Ο.Β. «Ο Πίερος» μετονομάστηκε σε Μορφωτικό Όμιλο Βελβεντού «Ο Πίερος» (ΜΟΒ).

ΜΕΤΟΧΙ.jpg
20 Μαΐου 1956.jpg

Ο Αναμορφωτικός Όμιλος «Ο Πίερος» επανιδρύθηκε το 1951 από 30 μέλη, τα οποία εξέλεξαν ως πρόεδρο τον Μανώλη Γιωργάνα κι έτσι άρχισε η δράση τού Ομίλου. Η γενική συνέλευση του 1952 που αποτελούνταν από 66 μέλη είχε ως πρόεδρο τον Παρμενίωνα Αποστόλη, ο οποίος έμεινε στη θέση αυτή μέχρι το 1954, οπότε ανέλαβε ο Χαρίσιος Παπαπλιούρας. Από το 1954 και μετά διετέλεσαν πρόεδροι του Ομίλου οι εξής: 1955 Παπαπλιούρας Χαρίσιος, 1956 Θαβώρης Γεώργιος, 1957 Χαρίσιος Παπαπλιούρας, από το 1958 έως το 1960  Γιώργος Εµµανουήλ, 1961 Γκουλιώτης Ζήνων του Ν., από το  1962 έως και το 1973 Παπαευαγγέλου Νικόλαος, από το  1974 έως και το 1977 Δαλαµπής Νικόλαος, από το 1978 έως το 1981 ο Εμμανουήλ Αργύριος, 1982 Βαβλούκης Δηµήτριος, 1983 Δηµόπουλος Βασίλειος, 1984 Ανεζάκη Στέλλα, 1985 Μαρµάρης Ευθύµιος, 1986 Μπελιάς Θωµάς, 1987 Σιόµος Κώστας, 1988 και 1989 Βογιατζής Νίκος, 1990 Στεργίου Μανώλης, 1991 Στεργίου Άννα, 1992 Παπασπανός Τάµης, 1993 έως 1994 Στεργίου Μανώλης, 1995 έως 1998 Σαµαράς Κώστας, 1999 Αφούρας Αντώνης, 2000 Γκαντρή Αθηνά, 2001 Χόντας Γιώργος, 2002 Σαµαράς Κώστας, 2003 Αγουράτσιος Κώστας, 2004 και 2005 Χόντας Γιώργος, 2006 και 2007 Σαμαράς Κώστας, 2008 Γκουλιώτης Γιώργος, 2009 Ρόκα Ευανθία, 2010 Βλάχος Νικόλαος, 2011 και 2012 Ζορμπάς Γιάννης, 2013 - 2016 ο Βαρσαμόπουλος Δημήτρης, 2017 Μαρμάρης Ευθύμιος, 2018 Σταμάτη Βάγια, 2019 Παπαδόπουλος Γιώργος, 2020- 2021 Σαμαράς Κώστας και  2022 Μαλιούση Ευανθία.

Η δράση του Ομίλου από την πρώτη χρονιά της ίδρυσής του μέχρι σήμερα είναι άξια επαίνου. Το βάρος της δραστηριότητάς του έπεσε στην ανοικοδόμηση του Τουριστικού Περιπτέρου. Ο Όμιλος ενισχυόμενος από τις συνδρομές των μελών, τις εισφορές και δωρεές των κατοίκων και των συλλόγων που βρίσκονταν στην Αμερική άρχισε το κτίσιμο του Περιπτέρου. 

Με εξορμήσεις τα μέλη βοήθησαν τους τεχνίτες και μέσα σε λίγα χρόνια το  κτίριο κτίστηκε και προξενούσε την εποχή εκείνη  εντύπωση μεγάλη στον κάθε επισκέπτη. To 1968 ηλεκτροφωτίστηκε και έγιναν τείχη αντιστήριξης. Έτσι ήρθε ο καιρός που το περίπτερο νοικιάστηκε και άρχισε να πληρώνει τους κόπους του στον Όμιλο. Στοίχισε σ’ αυτόν περίπου 150 χιλ. δραχμές. 

Ο Αναμορφωτικός σκέφτηκε για το πράσινο της περιοχής όλης, για τις βρύσες με τα γάργαρα νερά και γενικά για τη δενδροφύτευση τόσο του βουνού, όσο και των πλαγιών του Προφήτη Ηλία. Εξωράισε την παλιά βρύση του Μετοχιού και κατασκεύασε άλλη με πολύχρωμη Ροτόντα. 

Η δραστηριότητά του δεν περιορίστηκε γύρω από το Μετόχι και το Περίπτερο. Αποφάσισε να καλλωπίσει και τo εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία. Έκανε το δημόσιο δρόμο από το Μετόχι μέχρι το εξωκλήσι, τοίχο αντιστήριξης στον πρώτο χείμαρρο, τη δενδροφύτευση του δρόμου των πλαγιών του και το κυριότερο, από το παλιό υδραγωγείο έφερε πόσιμο νερό στην κορυφή του ξερού αυτού λόφου.

Ο Όμιλος κατασκεύασε επίσης βρύση με λεκάνη και διοχέτευσε νερό από το παλιό υδραγωγείο και στο εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής. Εξωράισε επίσης την εκκλησία Αγίων Αναργύρων, έκτισε τις περιοχές του προαυλίου της και το δενδροφύτευσε. Στην ίδια περιοχή κατασκεύασε τη λεκάνη και έκανε καλλιέργεια πηγής στη βρύση του Παπαγιάννη Τσαΐρι, που είχε στερέψει. 

Ο Όμιλος με προσωπική εργασία το 1958 υδροχρωμάτισε τους εξωτερικούς τοίχους των σπιτιών και των μαγαζιών του κεντρικού δρόμου. Φύτεψε δέντρα κατά μήκος του δημόσιου δρόμου προς τη γέφυρα του Αλιάκμονα και τα περιποιήθηκε. Εξωράισε το Νεκροταφείο. Ενδιαφέρθηκε επίσης και για την τουριστική ανάδειξη του Βελβεντού. Τοποθέτησε επιγραφές και εξέδωσε φέιγ βολάν που υμνούσαν τις καλλονές του τόπου μας. Το 1982 κατασκευάστηκε η βρύση στις Καριές, στον Άγιο Δημήτριο και επισκευάστηκε η βρύση στον Αη-Λια. Το 2005 κατασκεύασε βρύση και έκανε καλλιέργεια πηγών στη βρύση του Μέλιου.  Τοποθέτησε πινακίδες σχετικές με το περιβάλλον και το 2008 έκανε με τη βοήθεια του Δασαρχείου ξύλινες κατασκευές στο δρόμο Μετόχι – Αϊ-Θανάσης. 

Ο Όμιλος φρόντισε να ιδρυθεί και στο Βελβεντό Αθλητικός Σύλλογος και για την ίδρυσή του διέθεσε το ποσό των 1.000 δρχ. Βράβευσε μαθητές, βοήθησε φτωχές οικογένειες.

 Τα παραπάνω έργα δεν εξετάστηκαν με μεγάλη λεπτομέρεια. Μιλήσαμε γενικά γι’ αυτά, διότι θα έπρεπε να γεμίσουν φύλλα πολλά για να ιστορηθούν οι κόποι, οι μόχθοι, οι ανησυχίες, οι μικροκαυγάδες, οι εγωισμοί κ.ά. που υπέφεραν τα διάφορα συμβούλια για να πραγματοποιήσουν όλα αυτά τα έργα.

 

Ο Αναμορφωτικός Όμιλος και στη συνέχεια ο Μορφωτικός όλα αυτά τα χρόνια δε στηρίχτηκε οικονομικά μόνο τα έσοδα των χορών και των θεατρικών παραστάσεων αλλά και από τις συνδρομές των μελών- τα οποία σε κάποια εποχή έφτασαν τα 1100 - και τις προσφορές στο ΜΟΒ. Συμπαραστάτες στο έργο του ΜΟΒ στέκονται επίσης οι απανταχού Βελβεντινοί, Αθήνας, Θεσ/νίκης, μέσα από τους Συλλόγους τους. Αυτοί που βοήθησαν ιδιαίτερα ήταν οι Βελβεντινοί που μένουν στην Αμερική και προπαντός οι Σύλλογοι της Φιλαδέλφειας «Φιλοπατρία» και του Κλίβελαντ «Ο Προφήτης Ηλίας». 

Το Κράτος βοήθησε να ενισχυθεί ο Όμιλος με επιχορηγήσεις από τα κρατικά λαχεία, το Υπουργείο Τουρισμού, το Υπουργείο Πολιτισμού, το Μακεδονίας - Θράκης, το ΥΠΕΠΘ (τμήμα Βιβλιοθηκών), το Δήμο, ο όποιος ήταν και είναι πάντα ο κυριότερος αρωγός του ΜΟΒ.  

 

Ο ψυχαγωγικός τομέας δράσης του Ομίλου δεν ήταν λιγότερο αξιόλογος. Για να γίνουν τόσα έργα στον Όμιλο έπρεπε να βρεθούν τρόποι χρηματοδότησης. Ένας τρόπος είσπραξης χρημάτων ήταν τα έσοδα  από χορούς και θέατρα, πράγμα που συμφωνούσε και με το πνεύμα τού στ’ άρθρου στο καταστατικό του Ομίλου. Τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του ο Όμιλος διοργάνωνε πολλές ψυχαγωγικές συγκεντρώσεις (χορούς) και λαχειοφόρους αγορές. Τα τελευταία χρόνια γίνονται δύο, η συνεστίαση των μελών την Κυριακή της Μεγάλης Αποκριάς και η χοροεσπερίδα την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου από τις οποίες έχει αρκετά έσοδα. 

Η θεατρική δράση του Ομίλου ήταν μεγάλη, αρχής γενομένης το 1953 με το θεατρικό έργο η «Δράκαινα». Τα έργα παιζόταν στο εντευκτήριο του Ομίλου σε μόνιμη θεατρική σκηνή. Αργότερα τις δεκαετίες  ’70 και ’80 στην κινηματογραφική αίθουσα του Γρ. Μπούλιου και μετά το 1993 στο Πνευματικό Κέντρο στην αίθουσα Παπαευαγγέλου. Πολλοί νέοι και νέες έδειξαν ικανότητες στην ηθοποιία και έγιναν ξακουστοί στο κοινό του Βελβεντού. 

Το «Εντευκτηρίου» του Ομίλου, αρχικά στεγαζόταν στο οίκημα του Γεωργίου Ρόκα και αργότερα στο οίκημα Σταμάτη -Τσιτσιρίκη. Γινόταν οι θεατρικές παραστάσεις, μιας και κατασκευάστηκε εκεί μόνιμη θεατρική σκηνή, οι γενικές συνελεύσεις,  ομιλίες και ψυχαγωγικές συγκεντρώσεις φιλοξενούνταν τα υπόλοιπα σωματεία, το γραφείο του Ομίλου, καθώς και η Βιβλιοθήκη. Έγινε έτσι ένα κέντρο νεότητας, το πνευματικό κέντρο του τόπου. 

Υπό την Προεδρεία του Νικολάου Παπαευαγγέλου και με τις δικές του ενέργειες και τη δικιά του προτροπή δημιουργήθηκε η Βιβλιοθήκη του ΜΟΒ αρχικά με 800 βιβλία, τα οποία δώρισαν Βελβεντινοί και αργότερα αγοράστηκαν με χρήματα του Ομίλου. Η Βιβλιοθήκη αποτέλεσε ένα από τα πιο σημαντικά δημιουργήματα του Ομίλου, έγινε ο Φάρος που φωτίζει μέχρι και σήμερα τις πνευματικές διαδρομές των ντόπιων και όχι μόνο.

Το 1978 η Bιβλιοθήκη  μεταφέρθηκε σε καινούργια αίθουσα (κτίριο Βασσάρα). Εμπλουτίστηκε με καινούργια βιβλία και λειτούργησε ως δανειστική και αναγνωστήριο. Από το 1993 και μετά βρίσκεται και λειτουργεί στο Πνευματικό Κέντρο.

Ένα από τα πιο αξιόλογα έργα του Ομίλου είναι και η έκδοση της εφημερίδας «Το Βελβεντό». Η εφημερίδα δεν άρχισε να εκδίδεται έτσι τυχαία κι απρομελέτητα. Για να εκδοθεί έπρεπε να βρεθούν πρώτα οι πόροι και η συντακτική επιτροπή. Την ιδέα της έκδοσης τη συνέλαβε πρώτος ο Νίκος Παπαευαγγέλου. Με μια χρηματική ενίσχυση εκδόθηκε το πρώτο φύλλο της εφημερίδας τον Ιούνιο του 1965. Το περιεχόμενό της ήταν ενημερωτικό, μορφωτικό, ψυχαγωγικό και λαογραφικό. Η εφημερίδα προξένησε μεγάλη εντύπωση τόσο στο λαό του Βελβεντού όσο και στους Βελβεντινούς και φίλους που κατοικούν στην Ελλάδα και έξω απ’ αυτήν. Όσοι ζούσαν στο εξωτερικό την ονόμασαν «Σύνδεσμο», διότι αυτή συνέδεσε όλους τους Βελβεντινούς που κατοικούν στην ξενιτιά με τα αδέρφια και τους συμπατριώτες της ιδιαίτερης πατρίδας τους. Στην αρχή ήταν εξασέλιδη. Από τότε η εφημερίδα εκδίδεται αδιαλείπτως κάθε μήνα είτε 16σέλιδη, είτε 20σέλιδη. Οι συνδρομητές ανέρχονται στους 1500 στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Με την εφημερίδα του Ομίλου το Βελβεντό έγινε γνωστό ως τουριστικός τόπος σ’ όλη την Ελλάδα. Οι συνδρομές της εφημερίδας βοήθησαν στην οικονομική ενίσχυση του Ομίλου.

PHOTO-263.jpg
PHOTO-17.jpg

Το 1964 ξεκίνησαν οι αποκριάτικες εκδηλώσεις. Την Κυριακή της Αποκριάς γίνονταν η παρέλαση των αρμάτων και βραβεύονταν οι καλύτερες ομάδες μεταμφιεσμένων από τον Όμιλο. Την αποκριά όμως του έτους 1967 βράβευσε επί πλέον τους δύο πρώτους αθλητές ανωμάλου δρόμου, καθώς και τον καλύτερο χορευτή και τραγουδιστή παλιών αποκριάτικων χορών και τραγουδιών, ο οποίος έλαβε μέρος στο Φανό που στήθηκε στην κεντρική πλατεία. Το έθιμο του Φανού και οι αποκριάτικες εκδηλώσεις αναβίωσαν ξανά το 1980 και συνεχίζονται μέχρι σήμερα με παιδικό αποκριάτικο χορό, παρέλαση αρμάτων και τη συνεστίαση των μελών του ΜΟΒ την Κυριακή της Αποκριάς. 

Το 1978 διοργανώθηκαν οι πρώτες πολιτιστικές εκδηλώσεις του Καλοκαιριού, που αργότερα ονομάστηκε Πολιτιστικός Αύγουστος, ο οποίος συνεχίζεται να διοργανώνεται μέχρι σήμερα με τη βοήθεια του Δήμου. Καλούνται καλλιτέχνες, γίνονται συναυλίες, κινηματογραφικές προβολές -τότε δημιουργήθηκε και το κινηματογραφικό τμήμα του ΜΟΒ -θεατρικές παραστάσεις, αφιερώματα στο παιδί, ενημερώσεις γύρω από τα αγροτικά θέματα, διοργανώνονται εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές εκδρομές, εκθέσεις βιβλίου, εκθέσεις φωτογραφίας, σκιτσογραφίας, εκθέσεις του τμήματος Ζωγραφικής, παρουσιάσεις χορευτικών τμημάτων, χοροεσπερίδα του ΜΟΒ το 15αύγουστου.

Τον Οκτώβριο του 1979 δημιουργήθηκε χορευτικό τμήμα και το Νοέμβριο του 1979 ράφτηκαν παραδοσιακές βελβεντινές στολές από ντόπιους εθελοντές.  

Με τη βοήθεια του Μορφωτικού Ομίλου γυρίστηκαν οι παρακάτω ταινίες-ντοκιμαντέρ, στη δεκαετία του ’60  το ντοκιμαντέρ του Τάκη Κενελλόπουλου «Μακεδονικός Γάμος», ενώ το 1979 η ταινία του Γιάννη Σμαραγδή «Βελβεντινός Γάμος», το 1980  η ταινία της ΕΡΤ «Ελληνικά Χριστούγεννα» και το 1993 η ταινία της ΕΤ3 για τα έθιμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. 

Πραγματοποιήθηκε το 1978 και το 1979 έκθεση παραδοσιακών καλλιεργειών. Η έκθεση αποτελούνταν από ντόπια εργαλεία και εκθέματα σχετικά με παλιές καλλιέργειες. 

Το 1982 δημιουργήθηκε η χορωδία του ΜΟΒ με δάσκαλο τον Καγκαρά. 

To 1984 μετακόμισε ο ΜΟΒ  στον Παλιό Παιδικό Σταθμό –σημερινό Δημαρχείο. Την ίδια χρονιά το τότε Συμβούλιο Νεολαίας σε συνεργασία με τον ΜΟΒ αποφάσισε να αξιοποιήσει στην αρχή τον εξωτερικό χώρο του παλιού παιδικού σταθμού και μετά από εργασίες και τον εσωτερικό με αποτέλεσμα να δημιουργήσει το Στέκι Νεολαίας. Ήταν μια σημαντική πρωτοβουλία των νέων για την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους. Έτσι τον Ιουνίου του 1985 έγιναν τα εγκαίνια. Ο χώρος λειτούργησε για 10 χρόνια ως χώρος ψυχαγωγίας, μόρφωσης, διασκέδασης και δημιουργικής επικοινωνίας της νεολαίας. Η νεολαία το αγκάλιασε με ενθουσιασμό όσο καιρό λειτούργησε. 

Ο Ορειβατικός ξεκίνησε ως τμήμα του ΜΟΒ και στη συνέχεια έγινε αυτόνομος Σύλλογος. Το 1985 με ενέργειες του τότε συμβουλίου έγιναν τα εγκαίνια του πρώτου ορειβατικού καταφυγίου και η πρώτη ορειβασία.

To Σεπτέμβριο του 1981 άρχισαν οι εργασίες στο χώρο του παλιού «Παρθεναγωγείου» για την ανέγερση του Πνευματικού Κέντρου. Την αρχική μελέτη επιμελήθηκε αφιλοκερδώς ο αρχιτέκτονας Πολυνείκης Αγγέλης. Έτσι μια λαχτάρα όλων των Βελβεντινών αρχίζει να θεμελιώνεται. Όλοι γνώριζαν την αναγκαιότητα του Πνευματικού Κέντρου και ειδικά ο Μορφωτικός Όμιλος, ο οποίος βρίσκει τελικά τη μόνιμη στέγη του. Η έλλειψή της δημιουργούσε πολλά προβλήματα οικονομικά και προβλήματα προγραμματισμού. Το ξεκίνημα έγινε με την προσφορά 1.000.000 δρχ. από τον κ. Δ. Φυλακτού και 1.500.000 δρχ. από το κληροδότημα του Ζ. Παπαναστασίου, ενώ ο Μορφωτικός Όμιλος πρόσφερε 23.000 δρχ. Άρχισε τότε μια παμβελβεντινή εκστρατεία για την ανέγερση του κτηρίου. Ανοίχτηκε ειδικός λογαριασμός στο Μορφωτικό Όμιλο. Μπήκε μόνιμη στήλη στην εφημερίδα με τις προσφορές των απανταχού Βελβεντινών και έτσι μετά από 13 χρόνια έγιναν τα εγκαίνια του Πνευματικού Κέντρου στις 4-4- 1993. Το Πνευματικό Κέντρο αποτελεί από τότε την πνευματική κυψέλη του τόπου μας. Είναι ένας χώρος όπου φιλοξενούνται οι εκδηλώσεις φορέων αλλά και οι πρωτοβουλίες ατόμων και ομάδων. Ουσιαστικά πρόκειται για χώρο έκφρασης και δημιουργίας της ίδιας της κοινωνίας του Βελβεντού, ο οποίος ενισχύει τη δυνατότητα της ενεργού παρέμβασης των δημοτών στις πνευματικές, πολιτιστικές, κοινωνικές και πολιτικές δραστηριότητες. 

Τον Απρίλιο του 1993 ξεκίνησαν οι πολιτιστικές εξορμήσεις στην Αθήνα. Ήταν μια ιδέα του τμήματος της Ζωγραφικής να επισκεφτεί την Εθνική Πινακοθήκη και από τότε σχεδόν κάθε χρόνο διοργανώνονται αυτές οι εξορμήσεις, μέσα από τις οποίες δόθηκε η δυνατότητα σε πολλούς Βελβεντινούς να επισκεφτούν Μουσεία, να παρακολουθήσουν θέατρα και άλλα πολιτιστικά δρώμενα.

Ο ΜΟΒ υλοποίησε εθνικά και διεθνή προγράμματα για νέους με την υποστήριξη της Γ.Γ.Ν.Γ., όπως το πρόγραμμα «Νεολαία» της Ε.Ε. «Υιοθετώ και Προστατεύω», «Ζωγραφίζω-Δημιουργώ- Συνυπάρχω» «Ειδικό πρόγραμμα υποστήριξης πρωτοβουλιών των νέων». Έτσι μέσα από τα προγράμματα αυτά βρήκαν την ευκαιρία πολλοί νέοι του Βελβεντού από 19 έως 25 ετών να έρθουν σε επαφή με παιδιά χωρών όπως η Ισπανία, Φιλανδία, Ολλανδία, Ιταλία και Αγγλία, να ανταλλάξουν εμπειρίες, απόψεις και να γνωρίσουν άλλους πολιτισμούς.   

Επίσης πραγματοποίησε κατά καιρούς προγράμματα εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας σε μετανάστες, μαθήματα φωτογραφίας, δημοσιογραφίας, θεάτρου, ξεναγών συνοδών και άλλα με τη συνεργασία της Ν.Ε.Λ.Ε. 

Το Μετόχι ήταν ιδιοκτησία του ΜΟΒ με καθεστώς μίσθωσης σε ιδιώτη μέχρι το 1994 που παραχωρήθηκε στο Δήμο Βελβεντού. Την ίδια χρονιά ο Δήμος σχεδίασε και διεκδίκησε την ένταξη του Μετοχιού στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΙΙ με στόχο τη μερική αποκατάστασή του.

Το 1996 το παλιό κτήριο κρίθηκε κατεδαφιστέο από τις ζημιές του σεισμού και έτσι επιτεύχθηκε η ολική ανακατασκευή του. Στις 23 Ιουνίου 2001 έγιναν τα εγκαίνια. Η κατασκευή του έργου κόστισε 350 εκ. δρχ. Το Μετόχι ξαναλειτούργησε μετά από 7 χρόνια διαλείμματος. 

Ιστορικο

Ο ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΜΟΒ  διοικείται από επταμελές συμβούλιο και από τριμελή εξελεγκτική επιτροπή, όργανα που εκλέγονται από τη γενική συνέλευση των μελών στις αρχές κάθε χρόνου. Οι γενικές αρχές λειτουργίας ορίζονται από το καταστατικό και από τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας. Η λειτουργία των τμημάτων ορίζεται και ελέγχεται από τους εσωτερικούς κανονισμούς κάθε τμήματος.

 

“Σκοπός του Ομίλου είναι:

α) η παραγωγή πρωτογενούς πολιτισμού β) η εξύψωση του πνευματικού, μορφωτικού και πολιτιστικού επιπέδου των κατοίκων του Βελβεντού γ) η προστασία της λαϊκής παράδοσης, η διατήρηση των τοπικών ηθών και εθίμων και γενικά η καλλιέργεια και διαφύλαξη κάθε λαογραφικού και αρχαιολογικού στοιχείου της περιοχής δ) η προστασία και αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς ε) η καταβολή κάθε δυνατής προσπάθειας, ώστε να διατηρηθούν οι δεσμοί των απόδημων Βελβεντινών με την ιδιαίτερη πατρίδα τους στ) η προσπάθεια για την τουριστική ανάπτυξη του τόπου σε συνεργασία με το Δήμο

Μέσα για την πραγματοποίηση των σκοπών του Ομίλου είναι:

α) ο εμπλουτισμός και η ανανέωση της βιβλιοθήκης, του λαογραφικού μουσείου και της αρχαιολογικής συλλογής

β) η συμμετοχή του Ομίλου σε κάθε μορφή λαογραφικών και παραδοσιακών εκδηλώσεων του Βελβεντού

γ) η έκδοση της εφημερίδας με περιεχόμενο ενημερωτικό, μορφωτικό, ψυχαγωγικό, λαογραφικό

δ) η οργάνωση διαλέξεων, εκθέσεων, εκδρομών, συναυλιών, θεατρικών παραστάσεων, χορών, κινηματογραφικών                     προβολών και κάθε είδους πολιτιστικών εκδηλώσεων

ε) η συνεργασία με άλλους συλλόγους μέσα και έξω από το Βελβεντό σύμφωνα με το καταστατικό” (Καταστατικό Μ.Ο.Β.             άρθρα 2 και 3)

Για την επίτευξη των σκοπών του Ομίλου δραστηριοποιούνται καθημερινά πολλοί εθελοντές αλλά και πολλοί συνεργάτες.

ΟΜΑΔΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ

Το τμήμα εθελοντών αιμοδοτών του ΜΟΒ πραγματοποιεί Εθελοντικές Αιμοδοσίες στο Περιφερειακό Ιατρείο Βελβεντού.

 Η ομάδα συμμετείχε σε εκδήλωση στα πλαίσια του εορτασμού της ημέρας του Εθελοντή Αιμοδότη 

16η πολιτιστική εκδρομή στην Αθήνα.JPG
ΜΠΑΝΤΑ 2.jpg
PHOTO-41.jpg
85 Μουσείο  Palais De Tokyo.JPG
Σημερα

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ

Ο Μορφωτικός Όμιλος επιμελήθηκε την έκδοση βιβλίων λαογραφικού και ιστορικού περιεχομένου,  Βελβεντινών συγγραφέων, και με την υποστήριξη του Δήμου και άλλων Ιδρυμάτων:

«Λαογραφικοί Αντίλαλοι Βελβεντού» της Αθηνάς Τζινίκου Κακούλη.

«ΤΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥΣΑΣ»: Ένας αυτοδίδακτος αληθινός καλλιτέχνης

«Με χρώμα μπλε»: ποιητική ανθολογία του Βαγγέλη Λαζάρου

“Μελετήματα για το Βελβεντό”,  Αντωνίου Ν. Ζανδέ

“Ζούσαν και βασίλευαν κι εμάς μας φίλευαν” (λαϊκά παραμύθια, τραγούδια και παιχνίδια στο Βελβεντό Κοζάνης), Άννας Κατσαντώνη

Από το Μ.Ο.Β διατίθενται τα παρακάτω βιβλία:

 

«Λαογραφικοί Αντίλαλοι Βελβεντού» της Αθηνάς Τζινίκου Κακούλη

Έκδοση  Μορφωτικού Ομίλου Βελβεντού, 2η έκδοση, Νοέμβριος 1992

Τιμή: 15€

 

«ΤΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥΣΑΣ»: Ένας αυτοδίδακτος αληθινός καλλιτέχνης

Έκδοση Μορφωτικού Ομίλου Βελβεντού - Τμήμα Ζωγραφικής, 2008 

Τιμή: 10€

 

«Με χρώμα μπλε»: ποιητική ανθολογία του Βαγγέλη Λαζάρου

Έκδοση Μορφωτικού Ομίλου Βελβεντού – Βιβλιοθήκη, 2004 

Τιμή: 7€

 

«Τα μονοπάτια των Πιερίων» του Κώστα Ελ. Σιώμου

Έκδοση Δήμου Βελβεντού, 2008

Τιμή: 10€

 

«πολύκλαδα φύλλα, καρποί, άνθη… όνειρα των Πιερίων 

Έκδοση Δήμου Βελβεντού, Γυμνάσιο Βελβεντού, 2008

Τιμή: 5€

 

“Μελετήματα για το Βελβεντό”,  Αντωνίου Ν. Ζανδέ

Έκδοση Μορφωτικού Ομίλου Βελβεντού, 2010

Τιμή: 20€

 

“Ζούσαν και βασίλευαν κι εμάς μας φίλευαν” (λαϊκά παραμύθια, τραγούδια και παιχνίδια στο Βελβεντό Κοζάνης), Άννα Κατσαντώνη

Εκδόσεις Πατάκη, με την υποστήριξη του Μορφωτικού Ομίλου Βελβεντού και του ΚΕ.ΜΕΛ.ΚΑ., 2012

Τιμή: 10€

 

“Πόλη Ελίμεια”, “Τ’ Βασιλιά η Πέτρα - Τ’ Βασιλάρα η Ράχη - Δομίτιος Ευρύδικος”, “Πόλεις Ελίμεια και Αιανή”, “Ο Ευθύμιος Μπουντώνας και η ετυμολογία του ονόματος Βελβεντό”. Γρηγόριος Τσιρίγκας

Τιμή 5€

λαογραφικοι αντιλαλοι.jpg
Εκδοσεις

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

To Διοικητικό Συμβούλιο που βγήκε μετά από τις αρχαιρεσίες που έγιναν στις 20-5-2022 είναι το παρακάτω:

Ευανθία Μαλιούση

Πρόεδρος

Αποστολόπουλος Γιώργος

Γραμματέας

Κλεονίκη Κουτσιμοίρη

Μέλος

΄Ελλη Κουκάλη

Αντιπρόεδρος

Νεκτάριος Κανταρτζής

Ταμίας

Ειρήνη Ζυγανιτίδου

Μέλος

Αλίκη Παπαγιαννοπούλου

Έφορος Υλικού

Συμβουλιο
bottom of page